IRONMAN” este o competiție sportivă, care necesită o pregătire fizică foarte serioasă. Este o disciplină numită triatlon, care combină competițiile de înot, ciclism și alergare. Acesta a apărut în anul 1970 în orașul San Diego (California de Sud, SUA), apoi a început să-și câștige popularitatea în întreaga lume.

Astăzi, triatlonul este considerat cea mai dinamic dezvoltat tip de sport. Ideea combinării a trei discipline sportive într-un singur sport a aparținut americanului Jack Johnstone, un înotător profesionist, care își căuta o activitate sportivă pentru a se menține în formă. El și prietenul său au organizat o competiție cu o distanță totală de 18,06 km ce includea 460 metri de înot, 8 km de ciclism și 9,6 km de alergare.

În anul 2000, în timpul Jocurilor Olimpice din Sydney, Australia, triatlonul IRONMAN a devenit o disciplină sportivă Olimpică. În fiecare an, Uniunea Internațională de Triatlon organizează două competiții majore: Campionatul Mondial și Cupa Mondială. Cursele dispun de o zonă de start, finiș și de o zonă de tranzit. În funcție de tipul competiției, startul și finișul se pot afla în locuri diferite.

Istoria Ironman Hawaii

Salvează video cu YouTube Video Downloader

Primul curajos care a luptat pentru titlul de Iron Man a fost Gordon Haller care parcurs această competiție în 11 ore46 minute și 58 de secunde. Pentru prima data au fost 12 câștigători care au ajuns până la finiș. Un an mai târziu, în 1979, condițiile meteo i-a forțat numărul solicitanților să amâne competiția, acesta fiind de patru ori mai mare decât numărul celor înregistrați pentru prima data.  

Din cei 50 participanți, numai 15 au început cursa.  Gordon Indemaya campioana de ciclism din Boston a făcut istorie, fiind prima IRONWOMAN, care a ajuns la finiș șasea.  Un jurnalist de la Sports Illustrated a fost atât de fascinate de această nouă competiție încât a publicat 10 pagini despre această a cărei faimă creștea și se răspândea atât de rapid.

Video motivational

Este un video inspirational dedicat tuturor atleților ce participă la fiecare competiție a triatlonului IRONMAN. Odată ce ai decis să intri în această cursă, nu mai există cale de întoarcere. Te lupți pînă la urmă, câștigi trofeul și te întreci pe tine. Întreci orice așteptare a celor din jur, treci peste toate așteptările tale, deoarece de aici poți ieși doar învingător.

Așa cum vechii profeți au spus: fără o viziune vom muri, fără o viziune vom pieri, fără un vis nu suntem nimic. IRONMAN este competiția dintre mai vreau și mai pot, dintre scop real și cel imposibil și nimeni aici nu are dreptul să cedeze, dar luptă până la disperare.

Chasing Ten – Ironman Triathlon Videoclip documentar

Aceasta este istoria lui Adam, un amator al triatlonului IRONMAN. El povestea că participarea la această competiție a fost dintotdeauna unul din scopurile vieții sale. În tinerețe nu prea a fost atât de motivat de acest obiectiv, deoarece era tânăr și binefăcut și practice nu avea nevoie de antrenamente. O data cu vârsta, Adam a înțeles că pentru a se menține în forma el are nevoie de antrenamente sportive. Astfel el și-a format un obicei de a se antrena și respective i-a crescut dorința de a atinge scopul propus încă din tinerețe.

Pentru participarea la competiția din Barcelona, Adam a trebuit să depună un efort imens, fiindcă în perioada pregătirilor el a avut o intervenție chirurgicală de extirpare a apendicitei. El spune că practic a trebuit să ia totul de la început, dar chiar și această situație nu l-a făcut să renunțe.

El și-a pus drept scop să ia recordul de 10 ore și mare i-a fost mirarea când ajungând la finiș a văzut că a parcurs această competiție în 9 ore 45 min. Pentru el, de asemenea, a servit drept imbold de ajunge până la capăt prezența familiei lui pe tot parcursul competiției. Soția și fiica sunt sursa lui de inspirație și motivație.

Acum el se gândește să reia următoarele antrenamente pentru pregătire de următorul IRONMAN.