Triatlonul IRONMAN (“Omul de Fer”) este unul din cursele de triatlon pe distanțe lungi, organizate de Corporația Mondială de Triatlon (World Triathlon Corporation (WTC)), care constă din înot pe o distnață de 3,86 km, ciclism pe o distanță de 180.25 km și un maraton pe o distanță de 42,20 km, întrecere parcursă în această ordine și fără pauză. Este considerat unul dintre cele mai dificile evenimente sportive din lume cu durată de o zi.

Numele de Triatlon ”Ironman” se asociatză cu triatlonul original sub acelaș nume care acum se desfăsoară la nivel de Campionat Mondial ”Ironman”. Începînd cu anul 1978 campionatul mondial a avut loc anual în Hawaii, Kailua-Kona (cu o cursă suplimentară în 1982). Inițial, întrecerea se petrecea în Oahu apoi s-a mutat în Kailua-Kona în 1981, unde continuă și astăzi.

Ideea inițială privind apariția Triatlonului Ironman a apărut în timpul ceremoniei din Oahu, 1977. Printre participanți s-au numărat atât reprezentanții celor două competiții, a alergătorilor din Pacificul Mijlociu, cât și Clubul de înot Waikiki, al cărui membri discutaseră mult timp care dintre atleți se potriveau mai bine, alergătorii sau înotătorii.

Formatul triatlonului Ironman rămâne neschimbat, iar cel din Hawaii este încă considerat un eveniment de triatlon de onoare și prestigiu pentru a fi câștigat în întreaga lume. Persoanele care ajung pină la finalul unui astfel de eveniment în termini stricți de timp sunt recunoscute ca „Ironmen”; pluralul „Ironmen” se referă la mai mulți „Ironman” ca o scurtă formă de „Ironman Triathlon”. În comunitatea de triatlon, un Ironman este o persoană care a terminat o cursă la o distanță corespunzătoare, indiferent dacă este sau nu sub egida WTC.

În 2013, Ironman a inițiat „Swim Smart Initiative” (Inițiativa Înotam Corect) în SUA și a adus cu ea câteva schimbări notabile privind siguranța în formatul Ironman. Aceste schimbări au inclus noi reguli privind formatul cursurilor de înot, regulamentele privind temperatura apei, încălzirea înainte de înot, pornirea valurilor și ambarcațiunile de salvare suplimentare (ambarcațiuni de zăpadă, caiace etc.). Inițiativa Swim Smart a introdus, de asemenea, „puncte de respiro”, astfel încât atleții să iasă din apa să se odihnească fără a fi descalificați. De-a lungul timpului popularitatea triatlonului a crescut, iar cursa anuală de pe Big Island a devenit Campionatul Mondial Ironman.

Triatloniștii amatori se pot califica pentru Campionatul Mondial prin poziționarea în una din celelalte etape ale cursei Ironman. Intrarea în cursă poate fi obținută și prin diferite concursuri și promoții sau prin licitația caritabilă Ironman de pe eBay. Atleții profesioniști se califică pentru campionat printr-un sistem de puncte care sunt câștigate în funcție de poziționarea lor finală în cadrul evenimentelor Ironman. Cei mai buni 50 bărbați și cele mai bune 35 femei se califică pentru campionat.